11. ФЕСТИВАЛ ИГРЕ И МУЗИКЕ "ЗОВ РАВНИЦЕ"

29. октобар 2021. г. у 23:46 ч 1276 pregleda
11. Фестивал игре и музике "Зов равнице"

у суботу 30. октобра и недељу 31. октобра у 12.00 часова
Фестивал игре и музике „Зов равнице“ реализује се са циљем праћења младих и талентованих људи у области музике и игре првенствено због неговања различитих народних традиција и култура - приказивањем различитих култура кроз игру, музику, песму и традиционалне националне ношње народа.

Ове године 11. Фестивал игре и музике „Зов равнице“ одржао се у нешто измењеним условима за разлику од претходних година. Услед епидемије корона вируса дошло је до промена у датуму одржавања фестивала, броја учесника, локације и начин приказивања публици. И ове године недостајали су нам излагачи меда, вина, ракије, ручних радова, старих заната који су нас сваке године пратили и били уз наш програм.

Удружење „Велико коло“ је 24.10.2021. године на позорници Гимназије “Лаза Костић” у Новом Саду снимило 11. Фестивал игре и музике „Зов равнице“. Учествовали су играчи из КУД-а „Хајдук Станко“ из Шапца, КУД-а „Слобода“ из Руменке и Удружења „Велико коло“.

Учесници су били деца млађег и старијег школског узраста као и старији ветерански састави.
Најмлађи играчи су се представили са сплетом песама и игара из Србије и из Војводине, а они мало старији са кореографијама:
- Влашке игре
- Сплет песама и игара из Баната
- Циганским играма
- Сплет песама и игара из Пирота
- Сплет песама и игара из Груже
- Сплет песама и игара из Кумановског поља
- Сплет песама и игара из Црне Траве
- Сплет песама и игара из Шумадије
...

Публика ће програм моћи да прати преко нашег YouTube канала Удружење “Велико коло” и на Facebook страници Фестивал игре и музике “Зов равнице” у суботу 30.10.2021. године и у недељу 31.10.2021. године у 12.00.

Одржавање Фестивала игре и музике „Зов равнице“ је од великог значаја за Град Нови Сад, али и за целу Републику Србију, за промовисање рада и достигнућа младих и својеврстан подстицај за даље бављење уметничким стваралаштвом. Фестивал представља јединствени доживљај за посетиоце кроз који се остварују жеље за упознавањем наше културе, за дружењем, непосредним учешћем и забавом. Манифестација се одржава једном годишње и има значајан утицај на креирање имиџа Града.

Фестивал игре и музике “Зов равнице” подржала је ГУ за културу, којима се овом приликом и захваљујемо.
ДРУГИ ДАН: https://youtu.be/w2A5cQFWY38

© 2015 Фолклорно удружење „Велико коло“. Сва права задржана.